Mi történt a D-Care Lab Budapest projektben 2021-ben?

2022. 01. 31. | A D-Care Labs projekt hírei

A tavalyi év elején tettük közzé azt a felhívást, amelyben innovációs csapatok jelentkezését vártuk a - Duna Interreg program támogatásával, a Duna régió 10 országának nemzetközi konzorciumaként megvalósuló D-Care Labs Program keretében létrejött - D-Care Lab Budapest innovációs Lab-be. Az egyetlen kitétel az volt, hogy legyen egy jó ötlet és mögötte elkötelezett csapattagok, akik arra vállalkoztak, hogy egy éven keresztül együtt dolgoznak egy új otthonápolási termék kifejlesztésén. Tizenöt csapat kezdte meg a munkát 2021 májusában és dolgoznak elképzeléseik megvalósításán.

A Covid-19 világjárvány laboratóriumunkat is érintette. A vírushelyzet arra kényszerített bennünket, hogy workshopjaink nagy részét online szervezzük meg. 2021. május 21-én volt az első workshopunk, ahol 3 mentorunk bemutatta a Laborban alkalmazott módszereket (design-gondolkodás, lean start-up stb.), a célcsoportok azonosítását és kutatását. A második workshopra június 16-án került sor, ahol a perszóna-kutatás, az empátia- és az ökoszisztéma-térképek elkészítése álltak a középpontban.

Hangsúlyoznunk kell, mennyire büszkék vagyunk innovációs csapatainkra, mert jól alkalmazkodtak az online környezethez. Szerencsére a vírushelyzet lehetővé tette számunkra, hogy szeptember végén személyesen tartsuk meg a harmadik workshopunkat, aminek nagyon örültünk. Ezen a workshopon a csapatok először találkoztak nálunk a Business Model Canvas-szal, amely egy stratégiai menedzsment rendszer, amelyet új üzleti modellek kidolgozására és a meglévők dokumentálására használnak. A 2021-es utolsó workshop ismét átkerült az online térbe, ahol a csapatok bemutathatták részletes üzleti modelljüket, valamint útmutatást kaptak mentorainktól. Mentoraink valóban nagyszerű munkát végeznek a csapatok segítésével, támogatásával, hiszen személyes konzultációkon keresztül valóban az egyes csapatok speciális igényeire tudnak összpontosítani. Az innovációs csapatok kérésére a mentorok a legutóbbi workshopon a marketingtervezést helyezték a középpontba.

Azon túl, hogy a workshopokat az online térben tartottuk, laborunkban más kihívásokkal is szembe kellett néznünk. Új módszereket, új megközelítést alkalmazunk az innovációs platformunkon, amit főképpen a Heidelbergi Egyetem szakértői alakítottak át a piaci szférában már bizonyított hatékony eszközökből.

Mindezen nehézségek ellenére reméljük, hogy néhány igazán innovatív termék, szolgáltatás kerül ki végül a laborunkból.

A másik munkacsomagban az otthoni gondozási formák jogi, intézményi kereteire összpontosítunk a kilenc országban, ez a transznacionális stratégia munkacsomagja. A TÖOSZ által vezetett munkacsomagban az előző időszakban a partnerországok országjelentéseket készítettek, amelyekben részletes képet adtak az otthoni gondozás helyzetéről, valamint az adott ország jelenlegi társadalmi innovációs struktúráiról. Az országjelentések elolvasása után a munkacsoportunk több online megbeszélést tartott, hogy levonják a szükséges következtetéseket és megállapodjanak a közös definíciókban. A partnerek együtt dolgoztak a stratégiai célok meghatározásán is. Ennek eredményeként elkészült a stratégia tervezet változata, amely azonban a regionális laborok tanulságai alapján módosításra, átdolgozásra kerül majd. Emellett folyamatban van egy hatásmérési rendszer kidolgozása a D-Care Lab programok eredményeinek mérésére, értékelésére.

A TÖOSZ-ban otthonra lelt magyar innovációs laboratórium nyitva áll önkormányzataink előtt. Kövesse híreinket, jelentkezzen felhívásainkra, vagy akár hívjon, keressen minket bármikor felmerülő kérdéseivel!

A D-Care Labs projekt további hírei: ITT