Hogyan segít a "Bizalom hídjai" projekt az orosz-ukrán háború által érintett 30 ukrajnai település újjáépítésében?

2023. 02. 16. | A bizalom hídjai 2.0

2023. február 15-én az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) az Ukrán Városok Szövetségével (AUC) közösen és az U-LEAD with Europe program (U-LEAD) támogatásával bemutatta a "Bizalom hídjai” - Bridges of Trust" kezdeményezés új szakaszát. A program 2023 szeptemberéig tart, és az EU-tagállamok 10 CEMR-tag önkormányzati szövetsége - köztük a TÖOSZ - 30 új önkormányzati partnerséget segít elő Ukrajna újjáépítése érdekében. 

Az online találkozó során az EU Régiók Bizottságának, az EU ukrajnai küldöttségének, a CEMR-nak, az AUC-nak és az U-LEAD-nek a képviselői megvitatták a "Bizalom hídjai" kezdeményezés fontosságát, amely az ukrán önkormányzatok újjáépítésének eszköze, valamint az ukrán és az uniós önkormányzatok közötti nemzetközi együttműködés új formája. 

Az önkormányzati partnerségek lehetőséget nyújtanak konkrét segítő és támogató tevékenységekre, valamint szolidaritást fejeznek ki. Tomasz Ostropolski, az EU ukrajnai küldöttségének képviselője kijelentette: "Egy ilyen kezdeményezés magas szintű támogatást és láthatóságot élvez az Európai Bizottság és Ukrajna vezető tisztviselői részéről. Ezért fontos számunkra, hogy a politikai elképzeléseket átültessük a gyakorlatba, hogy hozzájáruljunk az EU és az ukrán önkormányzatok közötti helyi és regionális együttműködéshez".

Darja Gontsarova-Parvulescu, az EU Régiók Bizottságának képviselője, aki a Városok és Régiók Európai Szövetségét képviseli Ukrajna újjáépítéséért, hangsúlyozta: "Úgy véljük, hogy az ukrán és az európai önkormányzatok közötti közvetlen kétoldalú eszmecserék a Bizalom hídjai kezdeményezés keretében nagy hatással vannak Ukrajna közelgő újjáépítési folyamatára".

 "Az önkormányzatok közötti csere- és együttműködési kapcsolatok a közösségek és egész Európa növekedésének és fejlődésének hajtóerejét jelentik. A Bizalom hídjai kezdeményezés a modern Európa nemzetközi együttműködésének innovatív és ösztönző megközelítését képviseli, és a CEMR számára stratégiai prioritást jelent" - jegyezte meg Fabrizio Rossi, a CEMR főtitkára.

Oleksandr Slobozhan, az Ukrán Városok Szövetségének ügyvezető igazgatója köszönetét fejezte ki az európai partnereknek az együttműködésért és az ukrán hromadák háború alatti támogatásáért, és hangsúlyozta: "Az önkormányzatok közötti hatékony partnerségek kialakításán végzett munka nagyon fontos Ukrajna jövőbeni európai integrációja szempontjából. Ezért a Bizalom hídjai kezdeményezés jelentősen hozzájárul Ukrajna európai perspektívájához".

Bastian Veigel úr, a GIZ programigazgatója, az U-LEAD with Europe, jegyezte meg: "Közös célunk az önkormányzatok összekapcsolása és az együttműködés előmozdításában való érdekeltség azonosítása, amely végső soron mindkét oldalról elősegíti a gazdasági fejlődést".

Az esemény során a helyi és regionális önkormányzatok szövetségeinek képviselői bemutatták, hogy milyen módon járulnak hozzá a kezdeményezés fő céljához, Ukrajna újjáépítéséhez. Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára előadásában elmondta, hogy a szövetség kapacitásépítési programjait, tudásbázisát tudja felajánlani, valamint elősegíti a magyar és ukrán önkormányzatok közötti hatékony együttműködések kiépítését. A tervek szerint a résztvevő országok mindegyikében 3 kis- vagy közepes méretű önkormányzatot választanak ki, amelyeket hasonló ukrajnai önkormányzatokkal párosítanak. Az ukrajnai és az uniós partner önkormányzatok képviselői így kicserélik a legjobb gyakorlatokat, szakmai gyakorlatokat és tanulmányi látogatásokat folytatnak, rendezvényeket szerveznek és projekteket dolgoznak ki, amelyek középpontjában az ukrajnai önkormányzatok újjáépítése áll.

A rendezvény résztvevői hangsúlyozták továbbá, hogy erősíteni kell az EU és Ukrajna közötti önkormányzati kapcsolatokat, és támogatásukról biztosították az ukrán népet, amely továbbra is küzd a szabadságáért és az európai életmódért.

A "Bizalom hídjai" kezdeményezést az Európai Települések és Régiók Tanácsa az Ukrán Városok Szövetségével partnerségben valósítja meg, és az "U-Lead with Europe" program finanszírozza. A kezdeményezés célja Ukrajna újjáépítése az ukrán és az uniós önkormányzatok közötti nemzetközi önkormányzati partnerségek révén. További információ a "Bridges of Trust"-ról a CEMR honlapján.