Önkormányzati ifjúsági program a fiatalok mentális egészségéért – Szeress jól program a spanyolországi Xátivából

2023. 07. 28. | TÖOSZ hírek

„Társadalmi részvétel, a fiatalok részvétele és a nemek közötti egyenlőség perspektívája” – ez volt a címe az Aktív városokat az EU-ban című uniós nemzetközi projekt soron következő workshopjának, amire Xátivában került sor 2023. július 7-én. A projektben a görög vezető partner Kallithea városa mellett a magyar partner a TÖOSZ. A kiutazó delegációban a 2022-es Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program győztesei vehettek részt, ezúttal Miskolc mutatkozott be. Összesen 37-en vettek részt 6 országból, 29 nő és 8 férfi.

Az eseményt az Ifjúsági, valamint a Női és Esélyegyenlőségi Osztályok szervezték, és a város polgármestere, Roger Cerdà i Boluda köszöntőjével kezdődött, aki bemutatta a nemzetközi résztvevőknek a város munkáját és a polgárok részvételének növelésére irányuló erőfeszítéseit.

A résztvevőknek ezután lehetőségük nyílt a Művelődési Ház, az Ifjúsági Ház és a Nők Háza meglátogatására, ahol a szervezők bemutatták az ott folyó munkát, és azt, hogy miként adnak lehetőséget különösen a fiataloknak és a nőknek arra, hogy aktív állampolgárokká váljanak, és megvédjék polgári és emberi jogaikat.

Ángela Lloret, az esélyegyenlőség és Soledat Colomer Belda, Xàtiva önkormányzatának ifjúsági felelőse bemutatta a város 2017 óta futó két kiemelt kampányát: az egyik a NO ÉS NO (A nem az nem), a másik pedig az ESTIMA'M BÉ (Szeress engem jól). Az első kampány arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy a kikapcsolódás idején is, a „nem” az „nem”-et jelent, tehát egymás akaratát és jogait tiszteletben kell tartani. A kampány részeként a kampányolók és aktivisták bárokat, diszkókat, köztereket látogattak meg, tájékoztatták a szakembereket arról, hogyan ismerjék fel a segítségre szoruló nőket, és több mint 20 000, a kampány logójával ellátott karkötőt osztottak szét.

A „Szeress engem jól” program pedig a fiatalok érzelmi nevelésére összpontosít; hogy egyenlő kapcsolatokban boldogan és békében éljenek a fiatalok, jövendő felnőttek.

Néhány üzenet a kampányból:

Mit tehetünk, ha egy barátunk rossz kapcsolatban él?

-        Nem nézhetünk félre. A nemek közti erőszak nem magánügye senkinek.

-        Akkor is ajánljunk segítséget, ha nem kérik tőlünk.

-        Ne ítéljünk el senkit, aki rossz helyzetbe került.

-        Mutass támogatást és azt, hogy az ő oldalán állsz.

-        …

„Nem szerethetsz másokat, amíg nem szereted magadat”

Szeressük egymást jól:

  1. Együtt tanuljuk és építjük a közös értékeket.
  2. Megmutatom az igazi énemet, amikor együtt vagyunk.
  3. Szeretem magamat így másokat is tudok szeretni.
  4. Jól érzem magam, ha együtt vagyunk.
  5. Értékeljük egymást és jól bánunk egymással.
  6.  Tiszteletben tartjuk egymás tereit.
  7. Úgy fogadsz el engem, ahogyan vagyok.
  8. Egyensúly van aközött amit adok és amit kapok.
  9. A szeretet, szerelem egyenjogúságot teremt.
  10. Bízunk egymásban, kommunikálunk és konszenzusra jutunk.

A kampány (a saját dallal, történetekkel és üzenetekkel) megtekinthető az Interneten: https://casadelesdonesxativa.wixsite.com/estimambe

Raluca Anghel, a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének (UNCJR) pénzügyi vezetője bemutatta a romániai közéletben a nők politikai képviseletével kapcsolatos változást, amely az elmúlt 20 évben jelentős volt ugyan, de még mindig elmarad a többi uniós országtól.  A románok 48%-a úgy véli, hogy a férfi szerepe a pénzkeresés, a nőé pedig a ház és a család ellátása - szemben az uniós átlag 26%-ával és a skandináv országok kevesebb mint 10%-ával. Ezen eredmények alapján Raluca javaslatokat és ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek tovább javíthatják a romániai helyzetet.

Varga Andrea miskolci alpolgármester és Kovács Kamilla, a miskolci részvételi iroda vezetője bemutatta a város részvételi rendszerét, amelynek célja az általános demokráciadeficit kezelése, valamint a polgárok és a helyi önkormányzat közötti együttműködési formák újjáépítése. Varga Andrea és Kovács Kamilla lépésről lépésre ismertette az állampolgári részvétel koncepcióját, amely magában foglalja a részvételi laborokat, a részvételi költségvetést és a részvételi tervezést.

Mojca Kleva Kekuš, Koper önkormányzatának fejlesztési projektekkel foglalkozó tanácsadója a fiatalok részvételére és a Koper által kezdeményezett tevékenységekre összpontosított, hogy olyan ösztönző és barátságos környezetet teremtsen az ott élők számára, amely segíti őket új kompetenciák és készségek, valamint kreatív gondolkodás kialakításában. Ennek a folyamatnak a részeként az önkormányzat 2 ifjúsági központot hozott létre, amelyek műhelymunkák, előadások, szabadtéri tevékenységek, mentorálás és egyéb tevékenységek keverékét kínálják. A részvételi költségvetés egy másik módja a polgárok bevonásának, valamint a fiatalok kifejezett igényei alapján megvalósuló projektek és infrastruktúrák finanszírozásának.

Vasso Margariti, Kallithea egyenlőségért és családtervezésért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Kallithea aláírta az Európai Egyenlőségi Chartát, és elkötelezte magát annak végrehajtása mellett.   E kötelezettségvállalás keretében Kallithea különböző tevékenységeket, rendezvényeket, műhelymunkákat vezetett be, amelyek elősegítik a nemek közötti egyensúlyt, és a közigazgatáson belül speciális infrastruktúrákat hozott létre: Egy egyenlőségi irodát, egy egyenlőségi bizottságot és egy tanácsadó bizottságot, valamint fokozta az együttműködést a meglévő struktúrákkal, például az önkormányzat családi tanácsadó központjával.

Az előadásokat széles körű vita követte a résztvevők között arról, hogy milyen szerepet játszhat az önkormányzat a polgárok aktivizálásában, de arról is, hogy milyen egyensúlyt kell biztosítani a vágyak/szükségletek és a reális lehetőségek/finanszírozás között. A projekt októberben folytatódik szintén Xàtivában az első olyan workshoppal, ahol a kézikönyvről is szó lesz, amely jó gyakorlatokat és ajánlásokat fogalmaz meg az önkormányzatoknak a társadalmi részvétel fokozására.