A ZMOS a lengyelországi turizmusra összpontosít

2022. 09. 25. | Nemzetközi hírek

2022. szeptember 21-én a Szlovákiai Városok Szövetsége (ZMOS) a turisztikai kérdésekre fókuszált az általa szervezett konferencián, különös tekintettel a határon átnyúló turizmusra a lengyelországi Muszyna városában, a „Határokon átnyúló együttműködés a partnerségért és a jólétért" című projektben a Nemzetközi Visegrádi Alap keretében. A rendezvényen sikeres szlovákiai és lengyel projektek mutatkoztak be a jó gyakorlatok és a tudásátadás példáiként.

 

A konferencián a magyarországi és a cseh résztvevők tapasztalatainak bemutatására nyílt lehetőség. A turizmus az elmúlt két évben jelentősen károsodott, a turizmus beindítása az önkormányzatok aktív közreműködésével is lehetséges, amit ez a rendezvény is bizonyított. A V4-es partnerekkel való együttműködés a szlovák V4-elnökség idején kezdődött, amit önkormányzati szinten hozzáadott értékként értelmeztünk a V4 országok együttműködésében.

A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával 2023 augusztusáig tart a „Határon átnyúló együttműködés a partnerségért és a jólétért”
című projekt a V4 országok részvételével. A projekt partnerei a Cseh Városok és Települések Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint lengyel részről Gmina Sekowa, amelynek polgármestere a gminák (települések) egyik legnagyobb szövetségét is vezeti Lengyelországban.

Ez a projekt tehát tükrözi a szövetség korábbi, több éves tevékenységét a V4 önkormányzatok szintjén, de azt is, hogy Szlovákiában a 79 körzetből összesen 36 határ menti körzet és a lakosság 48%-a ilyen területen él. Ráadásul a ZMOS reprezentatív felmérései szerint a szlovák városok és települések akár 49,5%-a együttműködik a szomszédos államok önkormányzataival.

A Szlovákiai Városok Szövetsége a határon átnyúló tevékenységekkel kapcsolatos tapasztalatai és a határ összehangolt fejlesztésének lehetőségei alapján a projektet a V4 fejlesztésének célzott támogatásaként értékeli. A projekt részeként tehát a középpontban a fokozott ismeretátadás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a földrajzilag periférián lévő, de a területfejlesztési ambíció által egyesített városok és települések tevékenységének fejlesztése áll.

Turizmus: nincs olyan téma, amely jobban összefoghatna határokon át 
A turizmus fontos együttműködési terület a V4-országok között, különösen manapság, a turizmus helyi szintű, válságos időkben való ellenálló képessége több mint szükséges, valamint a városok és falvak turizmusát támogató eszközök kialakítása.

Miután a résztvevőket a lengyel projektpartner Małgorzatou Małuch képviselője, Sekowa gmina polgármestere és Michal Kaliňák projektvezető-helyettes, a Szlovákiai Városok és Önkormányzatok Szövetsége Irodájának központi igazgatója köszöntötte, a megbeszélés középpontjában a Kárpátok Eurorégió új típusú Stratégiája, a Kárpátok Horizontja 2030 állt.  Dawid Lasek, a Kárpátok Eurorégió alelnöke és vezérigazgatója mutatta be a legújabb fejleményeket. Ezt követően Lukáš Bednár, az ANTIK Telecom fejlesztési igazgatója és Michal Kaliňák a határon átnyúló turizmus támogatását mutatják be a Digitális újraindítás a határon átnyúló turizmusban kezdeményezésen keresztül.

A lengyel határon túli Sekowa falu turizmusának fejlesztését a polgármester, Małgorzata Małuch mutatta be. Michaela Zdražilová, a Horný Zemplín és Horný Šariš regionális turisztikai szervezet igazgatója a Horný Zemplín desztináció turizmusának fejlesztését mutatták be. Kis-Lengyelország, mint a leggyorsabban növekvő régió volt a témája Grzegorz Biedrońnak, a Kis-Kárpátok Turisztikai Szervezetének elnökének. A délutáni program utolsó témája Marek Bańkowsky, a Bukowsko gmina polgármesterének a Kárpát-határ természetének nyomában című projekt bemutatása volt.

A rendezvényen egy helyi turisztikai attrakció bemutatására is sor került. A délutáni program az Interreg Lengyelország - Szlovákia programban megvalósuló sikeres együttműködés bemutatásával és a jövőbeli Snina város jövőképének bemutatásával kezdődött, amelyet Michaela Šalachová és Miroslava Špitalíková, a sninai önkormányzati hivatal Stratégiai Fejlesztési Osztályának munkatársai mutattak be. Ezt követően Ján Cundra, Nižná Polianka polgármestere saját tapasztalatai alapján beszélt az önkormányzatok közötti lengyel-szlovák együttműködésről és annak a turizmus fejlesztésére gyakorolt ​​hatásáról. Az pedig, hogy hogyan fog kinézni a turizmus témája az új INTERREG SK-PL 2021-2027 programozási időszakban, Krzysztof Kaczmarek, az Interreg program Egységes Műszaki Titkárságának igazgatója beszélt.

A következő esemény 2023 első felében lesz Csehországban, majd a záró-konferenciára koncentrálunk, amelyre 2023 második felében Szlovákiában kerül sor.