Önkormányzati közpénzügyi fejlesztések és önkormányzati kapacitásépítés

2023. 12. 05. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége mezőkövesdi kihelyezett, kibővített elnökségi ülésének keretében 2023. december 4-5-én került sor az "Önkormányzati közpénzügyi fejlesztések és önkormányzati kapacitásépítés” című projekt keretében folyó Helyi Önkormányzati Adat Platform fejlesztés és a Helyi Pénzügyi Benchmark Program eddigi eredményeinek bemutatására. Az ülésen Péteri Gábor, a projekt szakértője tájékoztatta az elnökség tagjait.

A Helyi Önkormányzati Adat Platform a települési és megyei önkormányzatok, valamint az önkormányzati érdekszövetségek számára készülő internetes alkalmazás. Ez egyrészt a helyi önkormányzati költségvetési döntések támogatásához biztosít összehasonlítási lehetőséget, másrészt elemzési hátteret kínál az érdekképviseleti munkához is. Jelenleg zajlik a Helyi Önkormányzati Adat Platformhoz szükséges adatok átvétele és megkezdődött a programozási munka. 

A Helyi Pénzügyi Benchmark pedig egy önkormányzati pénzügyi és gazdálkodási értékelési módszer, amely az Európa Tanács által kifejlesztett eszköz hazai adaptációja. Az összehasonlító elemzés jelenlegi első kísérleti szakaszában tíz települési önkormányzat vesz rész. A Helyi Pénzügyi Benchmark program eredményeként az önkormányzati finanszírozás és költségvetési gazdálkodás átfogó elemzéséhez hasznosítható önértékelő kérdőív és az eredmények összehasonlítási lehetősége jön létre.

A fenti programok a TÖOSZ Belügyminisztériummal és a Pénzügyminisztériummal együttműködésben elnyert, az Európai Bizottság Reform Főigazgatóság és az Európa Tanács által finanszírozott projekt keretében valósulhatnak meg. Ez a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) program speciális feltételek mellett elsősorban nemzetközi szakértelmet biztosít a tagországok adott szektorának, így esetünkben a helyi önkormányzatoknak. Az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központja (Strasbourg) felelős a projekt végrehajtásáért, a kedvezményezett pedig a TÖOSZ és a magyar önkormányzatok.