Önkormányzati eszmecsere a közetikai benchmarkokról

2023. 12. 12. | TÖOSZ hírek

2023. december 11-én került sor a közetikai szakmai napunkra az „Önkormányzati közpénzügyi fejlesztés és önkormányzati kapacitásépítés” című projektünk keretében. A budapesti XIII. kerület polgármesteri hivatalában megrendezett workshopon résztvevő önkormányzatok a közetikai benchmarking módszerét és a projekt keretében megvalósuló, a helyhatóságok egymással való összehasonlítását és elemzését támogató online eszközt is megismerhették.

Az eseménynek otthont adó XIII. kerületi önkormányzat nevében Csiga Gergely alpolgármester, majd Baracskai József, a TÖOSZ Zala vármegyei tagozatvezetője, Zalaszentgrót polgármestere köszöntötték a résztvevőket.

Csiga Gergely örömét fejezte, ki annak kapcsán, hogy az esemény egy újabb uniós forrásból megvalósuló projektről szól, amelyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége koordinál, és amelyhez a XIII. kerületi önkormányzat házigazdaként biztosíthatja a helyszínt. Kiemelte, hogy ismét egy jó és jó szívvel támogatható projektről van szó, amely segíti az önkormányzatoknak a jó, demokratikus kormányzással kapcsolatos, egyrészt intézményi keretek megteremtését, másrészt az önkormányzati ismeretek, készségeknek a javítását is.

Büszkék vagyunk arra, hogy az idei évben második alkalommal is elnyertük az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet, az ELoGE-t - emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, hogy szerényen állnak hozzá, mert nagyon büszkék rá, de úgy gondolja, hogy ez is azt mutatja, hogy a XIII. kerületben nem csak beszélnek ezekről a dolgokról, hanem a gyakorlatba átültetve meg is próbálják jól alkalmazni ezeket a szempontokat. Hangsúlyozta, hogy nem dőlnek hátra, szeretnek tanulni, ezért mindig aktív tagjai a TÖOSZ-nak.

Baracskai József a legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szervezet, a TÖOSZ nevében köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő budapesti kerület adott otthont a konferenciának, amely kétszer is elnyerte az Európai Kiváló Kormányzási Védjegyet. A polgármester büszkén jelentette be, hogy 2023-ban Zalaszentgrót is sikeresen pályázott és szintén elnyerte a védjegyet. Mint mondta, talán ők is folytatni fogják is ezt a hagyományt, amit a XIII. kerület, hogy kétévente újból és újból pályáznak és elnyerik azt. Kiemelte, hogy az elismerés talán mutatja azt a törekvést, amit otthon Zalaszentgróton is próbálnak elérni. Ha közetikáról beszélünk ma, 2023-ban Magyarországon akkor nagyon sok kérdés vetődhet fel, de településvezetőknek, önkormányzati dolgozóknak nyilvánvalóan az a legfontosabb feladata, hogy a lakosságnak az igényeit szem előtt tartsák, az átláthatóság tekintetében pedig a lehető legjobban szerepeljenek - mondta Baracskai József.

Conrad Zellmann, az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központjának vezető projektfelelőse hangsúlyozta, hogy a közetika a demokráciának egy központi építőeleme.  A műhelymunka a magyarországi önkormányzatokra vonatkozó Közetikai Benchmark (PEB) megvalósításának része.  A közetika a jó demokratikus kormányzás tizenkét alapelvének egyike, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2023-ban fogadott el, és amely a Miniszteri Bizottság konkrét iránymutatásaiban, valamint egy sor tematikus brosúrában és a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa által kidolgozott, a helyi és regionális önkormányzatok európai magatartási kódexében is megjelenik - hangsúlyozta Conrad Zellmann.

Kiemelte: fontos, hogy mennyire bíznak az emberek a közszolgáltatások és a közintézmények integritásában. Hozzátette, hogy a jó demokratikus kormányzásra vonatkozó alapelveket, amelyek közül a negyedik a közetika, amely kiköti, hogy melyek azok a legfontosabb etikai szabályok, amelyek mentén a közintézményeknek működniük kell. Ideértve többek között a panaszkezelést, a korrupcióellenes intézkedéseket. Elmondta, hogy a közetikai benchmarkot, vagy más néven referenciaértéket azért hozták létre, hogy az európai tagállamok összehasonlíthassák saját teljesítményüket a többi tagországéval. Mint elmondta, ezt tesztelték korábban több országban önkormányzatainál, többek között Spanyolországban, Görögországban, Szlovákiában, Észtországban is. 

A rendezvényen dr. Pallai Katalin, az Európa Tanács szakértője a közetikai elvekről és gyakorlatról tartott interaktív előadást az önkormányzatok és a TÖOSZ képviselőinek. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak arra van szükség, hogy jó szabályokat alkossunk, hanem arra is szükség van, hogy az embereket szocializáljuk, kialakítsuk azokat a mintákat, amelyen előjönnek, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Ha az ember etikával foglalkozik, akkor nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a döntéshozók, vagy hivatalnokok biztonságosabban tudjanak olyan döntéseket hozni, amiben önazonosak és jól érzik magukat – mondta a szakértő. Hozzátette: szükség van olyan döntéshozókra és olyan közhivatalnokokra, akik nap, mint nap jól érzik magukat abban, amit tesznek az önkormányzatért.

 A workshopon a résztvevők Karácsonyi Magdolna, Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat aljegyzője, - aki szakértelmével segíti az online eszköz megvalósítását - és Balatoni Péter, a Cloud Factory Kft. ügyvezetője előadásában ismerhették meg a benchmark magyarországi adaptációját. A magyarországi kísérleti gyakorlathoz kifejlesztett, önértélésre szolgáló digitális benchmarking eszköz a TÖOSZ Online Platformon keresztül kerül a következő hónapok során bevezetésre.