Tizenhatodik alkalommal került sor a Raoul Wallenberg-díjak átadására

2024. 01. 19. | TÖOSZ hírek

Tizenhatodik alkalommal adták át a Raoul Wallenberg-díjakat. A díjátadó ünnepséget január 17-én, csütörtökön a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházának Goldmark termében rendezték meg.

Seres Attila, Sipos József, Benkő Fruzsina, Mészáros Ildikó, Tokics Imre Tibor és Turai János

Sebes József, a Raul Wallenberg Egyesület elnöke megnyitó beszéde elején bemutatta azt a könyvet, ami az eddigi 50 díjazott portréját tartalmazza, s amelyben szereplő névsor idén újabb hét névvel bővült.

Az idei díjazottak: Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Mészáros Ildikó református lelkipásztor, Dr. Tokics Imre Tibor lelkész, egyetemi tanár, Benkő Fruzsina szociális munkás, Seres Attila újságíró, szerkesztő, IT szakember, zsidó aktivista, Sípos József filmrendező, producer, Winkler Miksa, a zsidó értékek őrzője. (Winkler Miksa távolléte miatt a díjat Répás Péter a Mazsihisz munkatársa vette át.)

Köszöntő beszédében Dr. Grósz Andor, a házigazda Mazsihisz elnöke ezúttal személyes emlékeit idézte. Családjából csak az édesapja élte túl a holokausztot, s jól emlékszik arra, hogy a maga idejében Wallenberg neve legfeljebb a zsidók között volt ismert. Egyébként abban a szürke, szomorú években senki sem tudta, ez az ember milyen hatalmas munkát végzett.

Ma az egész világ tudja, ki volt ő. Érzelmes, becsületes, tisztességes ember volt, aki szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor abban a gyilkos környezetben zsidók ezreit mentette meg az általa kiadott menlevelekkel. Az elnök felidézte a ’70-es éveket, amikor ő a Szovjetunióban tanult az egyetemen.

Wallenberget a kommunista időkben a hivatalos politika nem embermentőként tartotta nyilván, elmismásolták életének ezeket a nagyszerű tetteit, és soha nem adtak magyarázatot arra, miért fogták el, és miért kezelték ellenségként. Végül azt mondta az elnök, hogy reméli, soha többé nem lesz szükség arra a misszióra, amit Wallenberg vállalt.  

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett az idén tizenhatodik alkalommal átadott Raoul Wallenberg-díjak kiírásában, a jelölési felhívás népszerűsítésében és a Raoul Wallenberg-díj Bíráló Bizottság tagjaként annak elbírálásában. A január 17-ei, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházának Goldmark termében megtartott ünnepélyes díjátadón és azt követően, a Pozsonyi út és Raoul Wallenberg utca sarkán található emléktábla előtti tiszteletadáson dr. Gyergyák Ferenc főtitkár képviselte szövetségünket.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Forrás: mazsihisz.hu
Fotó: mazsihisz.hu, Facebook