Milyen hatással van az európai polgárság az önkormányzatokra?

2024. 02. 21. | TÖOSZ hírek

Többek között erre a kérdésre keresi a választ az Európai - Helyi Polgárok című projekt, amelyet az Európai Bizottság támogat a „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek program” (CERV) program keretében. A projektben öt nemzetközi partner mellett résztvevő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) volt a házigazdája a 2024. február 21-én, Budapesten megtartott első személyes találkozónak.

A görögországi Kallithea városa a projekt vezetője, amelyben Magyarországot a TÖOSZ képviseli, a ciprusi Panicos Hadjihambis Alapítvány, a portugál Educpro, a Román Megyeszövetség és spanyol Mancomunitat de la Ribera Baixa (térségi önkormányzati társulással) partnerekkel együttműködve.

2024. február 21 - én Budapesten, a TÖOSZ által fenntartott Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban találkozott először személyesen a nemzetközi partnerség. 

A vendégeket Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke köszöntötte, majd a bemutatkozást követően dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára "Az európai polgárság hatása az önkormányzatokra" címmel tartott előadást, melynek keretében a főtitkár az európai polgárságból adódó szabad tartózkodási hely és munkavállalás önkormányzatokra gyakorolt hatásairól beszélt. Ezt követően Kolin-Sabján Katalin, a TÖOSZ nemzetközi titkára a Maastrichti Szerződés és az európai polgárság helyi önkormányzatokra gyakorolt hatását mutatta be prezentációjában. Az előadások összefoglalták az uniós polgárság helyi önkormányzatokra gyakorolt hatásait, mint amilyenek a helyi közszolgáltatások testreszabása az uniós államokból érkezők számára, azok társadalmi beilleszkedésének elsegítése vagy a nyelvi akadályok leküzdése.  Mindenképpen pozitív hozadékként említendő a helyi gazdaság élénkítése, új vállalkozások megjelenése, a megüresedett ingatlanok újrahasznosítása, a népességcsökkenés mérséklése vagy megállítása, a népek közötti kulturális kapcsolatok szélesítése.

Érdekes előadást hallhattak a résztvevők Elroy Thümmler holland üzletembertől, aki megvásárolta az összes házat Bedepusztán Nógrád megyében, felújította és nemzetközi csoportoknak nyújt kikapcsolódást a gyönyörű érintetlen természeti környezetben. A kérdések és válaszok nyomán kiderült, hogy számos fontos lépés áll még a magyar önkormányzatok előtt is, hogy az uniós jogokat megfelelően biztosítsák az európai polgároknak; miközben számos jó példa is létezik már az országban, ahol bebizonyosodott, hogy mindenki számára nyertes helyzetet is lehet teremteni az európai polgárokkal összefogva helyi szinten.

Az Európai - Helyi Polgárok projekt az uniós polgársággal kapcsolatos jogokra és a Maastrichti Szerződésnek az európai polgárok életére gyakorolt hatására összpontosít. A projekt célja kettős:

1.           Az uniós polgársággal kapcsolatos jogok és a kapcsolódó közös európai értékek és közös demokratikus normák tudatosítása, különösen a külföldön élő személyek, a migránsok, a fiatalok, a nők és az alulreprezentált csoportok körében, a 2024-es európai választások fényében is, de a helyi választásokon és a politikai döntéshozatalban való részvételük növelése is.

2.           A Maastrichti Szerződés hatálybalépésének 30. évfordulójára való figyelemfelkeltés, és helyi szinten viták elindítása az uniós polgárokra gyakorolt hatásáról, valamint az Európa jövőjéről szóló vitával összefüggésben.

A projekt nemzetközi és helyi rendezvények keverékének felhasználásával rávilágít a Maastrichti Szerződés jelentőségére, amely a ma ismert Európai Unió alapköve, és amely "az európai integráció folyamatának új szakaszát" jelentette be, és az egységes valutával, az euróval együtt bevezette az európai polgárság fogalmára vonatkozó rendelkezéseket.

A műhelytalálkozókkal, vitákkal párhuzamosan egy online könyvtár, amely az Európa a polgárokért és a CERV program időtartama alatt készült kézikönyveket és egyéb kiadványokat - de más szerzők kiemelkedő kiadványát is – tartalmazza majd, segít a polgároknak jobban megérteni, hogyan gyakorolhatják jogaikat, és a helyi hatóságoknak, hogyan támogathatják őket.