Befejeződött a Helyi Pénzügyi Benchmark program kísérleti szakasza

2024. 02. 29. | HPB projekt

A Helyi Pénzügyi Benchmark projekt kísérleti szakasza nyolc önkormányzat részvételével befejeződött, ebből az alkalomból meghívtuk a résztvevőket egy záró megbeszélésre. A február 28-ai, hibrid formában megrendezett találkozón az első ütem tanulságainak összegzése, másrészt a program szélesebb körű hasznosítási lehetőségeinek megvitatása álltak a középpontban.

 

A Helyi Pénzügyi Benchmark egy önkormányzati pénzügyi és gazdálkodási értékelési módszer, amely az Európa Tanács által kifejlesztett eszköz hazai adaptációja. Az összehasonlító elemzés jelenlegi első kísérleti szakaszában nyolc települési önkormányzat vett részt. A program eredményeként az önkormányzati finanszírozás és költségvetési gazdálkodás átfogó elemzéséhez hasznosítható önértékelő kérdőív és az eredmények összehasonlítási lehetősége jön létre.

A Helyi Pénzügyi Benchmark program a TÖOSZ Belügyminisztériummal és a Pénzügyminisztériummal együttműködésben elnyert, az Európai Bizottság Reform Főigazgatóság és az Európa Tanács által finanszírozott projekt keretében valósulhatnak meg. Ez a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) program speciális feltételek mellett elsősorban nemzetközi szakértelmet biztosít a tagországok adott szektorának, így esetünkben a helyi önkormányzatoknak. Az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központja (Strasbourg) felelős a projekt végrehajtásáért, a kedvezményezett pedig a TÖOSZ és a magyar önkormányzatok.