Megvolt a Helyi Önkormányzati Adat Platform első próbaüzemének bemutatása

2024. 03. 04. | TÖOSZ hírek

2024. február 28-án került sor az "Önkormányzati közpénzügyi fejlesztések és önkormányzati kapacitásépítés” című projekt keretében a Helyi Önkormányzati Pénzügyi Munkacsoport ülésére, ahol megtörtént a Helyi Önkormányzati Adat Platform (HÖAP) első próbaüzemének bemutatása.  A HÖAP a települési és megyei önkormányzatok, valamint az önkormányzati érdekszövetségek számára készülő internetes alkalmazás. Ez egyrészt a helyi önkormányzati költségvetési döntések támogatásához biztosít összehasonlítási lehetőséget, másrészt elemzési hátteret kínál majd az érdekképviseleti munkához is.

A hibrid formában megtartott ülésen dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ Főtitkára és Conrad Zellmann, az Európa Tanács projekt vezetője üdvözölték a Munkacsoport tagjait.

A Helyi Önkormányzati Adat Platform első szakaszának eredményeként az összehasonlító elemzések számítógépes alkalmazását mutatták be a szakértők. Ez a TÖOSZ Online Platform alatt működő szolgáltatás egyelőre korlátozott számú adat és a belőlük képzett indikátorok elemzésére terjed ki. A második ütemben kerül sor a Magyar Államkincstár adattárházából átvett adatok feldolgozására. Majd ezt követően épül ki a HÖAP teljes pénzügyi adatállománya és bővülnek a tesztüzem szolgáltatásai.

A HÖAP szolgáltatásai más adatgazdáktól átvett információkra épülnek, ami meghatározza az adatok tartalmát és naprakészségét. Ezért a HÖAP inkább elemzésekre alkalmas eszköz és kevésbé a rövidtávú költségvetési tervezés adatigényét szolgálja. Az informatikai fejlesztés eredményeként lehetőség lesz a nyilvános felhasználói funkciók elkülönítésére és az összehasonlító elemzés megjelenítésének látványosabbá tételére. Már folyamatban van a fejlesztési segédlet és a dokumentáció elkészítése, maga a felület pedig várhatóan az idei év első felében lesz elérhető az önkormányzatok számára.

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ Főtitkára és Conrad Zellmann, az Európa Tanács projektvezetője az ülésen ismertették a TÖOSZ Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal közös projektjének helyzetét és a projekt keretében készült szakértői jelentés jelentőségét. A „Kormányzati költségvetési kapcsolatok, adathozzáférés és adatfelhasználás, valamint helyi-központi politikai párbeszéd” című jelentést mindegyik magyar fél elfogadta és így az elérhető az Európa Tanács projektjének honlapján, illetve a TÖOSZ Online Platformon is.

Sorin Ionita¸ a jelentést készítő szakértői csoport vezető szakértője ismertette a hat vizsgált kérdéskört (helyi adózás, kiegyenlítés, adatrendszerek, központi-helyi párbeszéd, igény a lezajlott átalakítások átfogó értékelésére, kapacitásbővítés). Hangsúlyozta, hogy a megfogalmazott ajánlások mellett a jelentés  minden egyes témakör esetében konkrét példákat és hasznosítható megoldásokat tartalmaz a szakértők saját országából. Mind a Pénzügyminisztérium, mind a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium képviselői ismételten hangsúlyozták, hogy készek folytatni a szakmai egyeztetéseket és az együttműködést a jelentésben tárgyalt témakörökben.