Felújítás egy impozáns barokk palotában - Az Egri Érseki Palota rekonstrukciója

2024. 04. 15. | TÖOSZ hírek

Majdnem egy évtizeden keresztül zajlott az Egri Érseki Palota rekonstrukciója, s így egy jelentős történelmi épület átfogó és összetett felújítása ért véget az idei évben. Először a palota középső épületrészének felújítását végezték el a szakemberek, majd a déli szárny, s végül az északi szárny építési munkái zajlottak.

Az Érseki palota 1740-től Eger város érsekeinek rezidenciája. Az épület első nagyobb kiépítése Erdődy Antal Gábor püspök és Giovanni Battista Carlone építész nevéhez fűződik, 1715-32 között. Ez a mai épületnél kisebb, de feltehetően jóval pompásabb épület lehetett, kertekkel, medencékkel és madárházzal.

Nemes burkolatok, magas minőségű tapéták, gyönyörű intarziás padlóburkolat

Az Egri Érseki Palota épületének felújításában történő részvétel minden résztvevő cég számára megtisztelő feladat volt, hiszen az 1700-as években épült barokk palota nagyon sok egyházi és turisztikai funkciót tölt be, és itt lakik a hazai Katolikus Egyház második legfontosabb személyisége is, az egri érsek.

Az épület majdnem 10 évig tartó rekonstrukciója során a megrendelő a legmagasabb minőséget várta el, kiemelkedően színvonalas anyagokat választott, és szakmailag is a kiválóra törekedett.

A neves egri belvárosi épület felújító munkálatai során több területen is alkalmazták a Mapei termékeit.

Mészkőburkolat fektetése

Az érseki palotában a hideg- és melegburkolatok felújítása is Mapei termékekkel készült.

A folyósokon és a közösségi terekben került sor a 30x30x2 cm méretű mészkőlapok fektetésére. A kivitelezést a SZépítésZ EGER Kft. végezte, aki egyben az északi szárny építési feladatainak generálkivitelezője is volt.

Az épület meglévő állapota, építési és szerkezeti megoldásai indokolták, hogy a visszabontás és az új betonaljzat kialakítását követően egy rugalmas, az esetleges feszültségeket és az ebből fakadó mozgásokat kompenzálni képes rétegrend alakuljon ki, ezzel meg is óvva a nagyértékű mészkőlapokat a károsodástól.

Ezért esett a választás a feszültségelvezetést megoldó MAPETEX RENDSZERRE. A teljes megoldás lépései a következők voltak:

-          Új betonaljzat alapozása PRIMER G alapozóval

-          Kiegyenlítés ULTRAPLAN ECO 20 kiegyenlítőanyaggal

-          MAPETEX TEXTIL fektetése és leragasztása nagy alakváltozásra képes ULTRALITE S2 ragasztóval

-          A vastag mészkőburkolat fektetése ULTRALITE S2 ragasztóanyaggal

-          Burkolatfugázás ULTRACOLOR PLUS fugázóanyaggal

-          A csatlakozóhézagok tömítése a természetes követ nem elszínező MAPESIL LM hézagtömítővel.

 

 

 

 

 

 

 *Ez a cikk a MAPEI Kft-vel való együttműködés keretében jelenik meg oldalunkon.