Pápa városa példát mutat szolidaritásból

2024. 05. 24. | A bizalom hídjai 2.0

2024. május 23-án kétoldalú megbeszélésre került sor a Bizalom hídjai projekt keretében, amely nemzetközi összefogásnak az a célja, hogy segítse az ukrán önkormányzatokat európai partnerein keresztül. A TÖOSZ közvetítő szerepet tölt be, koordinálva az ukrán-magyar városok közötti minél hatékonyabb együttműködést.

 

Pápa városa a program keretében a frontvonalhoz egészen közel fekvő Lebegyin városával lépett partnerségre, és 2023 őszén hatfős delegáció utazott Ukrajnába, ahol ünnepélyesen alírták az együttműködési megállapodást is. 

Svitlana Horoshko, Lebegyin város igazgatási vezetője (balra lent a képen) elmondta, hogy az októberi találkozásukhoz képest sajnos rosszabbodott a helyzet, hiszen rengetegen menekülnek a háború elől, akikrők gondoskodniuk kell. Problémák adódtak a víz és a szennyvíz szolgáltatással, és megszorítások vannak az önkormányzatok gazdálkodásában is, a háborús helyzetben nem költhetnek akármire az önkormányzatok.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere és a TÖOSZ társelnöke (a kép jobb felső részén) mindazokkal együtt vett részt az online megbeszélésen is, akikkel delegációt alkotva látogattak Lebegyinbe előző évben. Mindazon városi vezetők helyet kaptak a kiutazók között, akik az újjáépítés során szerepet kaphatnak a közös tervezésben. Együttérzésüknek adtak hangot ukrán testvértelepülésük irányába és biztosították lebegyini kollégáikat, hogy továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Az Európai Régiók és Települések Tanácsa (CEMR) képviseletében Stanislav Taran szólalt fel, és elmondta, hogy június elején online képzést szerveznek a közös sikeres európai uniós pályázatok előkészítéséről. Megküldték a TÖOSZ-on keresztül azokat a programokat, amikben jó eséllyel indulhatnak közösen az ukrán és magyar partnerek. Ezt minden hónapban megteszik ezután is.

Ez a dokumentum IDE kattintva elérhető.

Nataliya Lazarenko az Ukrán Városszövetség képviseletében (a képen fent középen) megköszönte a magyar és az európai felek segítségét és felvetette, hogy addig is, amíg megindulhat a helyreállítás és az erre irányuló konkrét projektek tervezése, érdemes kisebb projektekben gondolkodni. Ugyan a lebegyini gyermekek online kényszerülnek tanulni, mivel a háború matt az iskola be van zárva, ám online is lehet a magyar gyerekekkel közös programokban gondolkodni.

Kolin-Sabján Katalin a TÖOSZ-tól (jobb alsó sarokban a fotón) megerősítette, hogy Pápa város valóban példaértékű ukrán partnerével való együttműködés terén. Azokba a nemzetközi programokba, ahol az ukrán partnerek is becsatlakozhatnak, továbbra is szívesen bevonja a TÖOSZ ukrán partnereit.

Dr. Áldozó Tamás felvetette, hogy szívesen szerveznek Pápán fotókiállítást Lebegyinről és arról, hogyan élnek ott az emberek immár két éve a háború viszontagságai közepette. Kihangsúlyozta, hogy egészen más a CNN-ről nézni a világ híreit, mint a helyi emberek perspektívájából készült fotókon látni az ott élők mindennapjait. Ígéretet tett arra, hogy összeírják a pápai civil szervezeteket, csoportokat, akik szívesen kooperálnak ukrán szervezetekkel egyelőre online módon, és elküldi testvérvárosának.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek a záró szavaik szerint abban, hogy hasznos lépésekre került sor ezúttal is, és a megkezdett baráti együttműködést a jövőben is közös erővel fenntartják.