Innováció az otthoni ápolásban

2024. 07. 04. | Gondoskodó közösségek

Az ÖNkormányzat újság előző számában olvashattak a TÖOSZ részvételével zajló "Caring Communities", azaz „Gondoskodó közösségek” elnevezésű projektről, amely a szociális innovációról és az új otthoni ápolási megoldások elterjesztéséről szól a Duna régióban. A program keretében idén áprilisban került megrendezésre a Duna Régió Szociális Innovációs Csúcstalálkozó elnevezésű online rendezvénysorozat első állomása, amely a gondozás jövőjével kapcsolatos tudásépítésről, hálózatépítésről és eszmecseréről szólt.

Szerző: Kolin Péter, a TÖOSZ kommunikációs titkára

Ahogy azt korábban megírtuk, a Duna régió kilenc országából 25 partner, köztük a TÖOSZ részvételével az idei év elején indult "Gondoskodó közösségek" projekt célja, hogy javítsa az ápolásra szoruló emberek életminőségét a Duna régió vidéki és városi területein. A német Diakonie Baden által vezetett projekt 30 hónapos időtartama alatt a régiók közötti innovációk és együttműködés kezdeményezése és előmozdítása, valamint a transznacionális együttműködésben közös ötletek fejlesztése a cél az otthoni gondoskodási formák és a közösségi alapú szolgáltatások terén. 

A projekt első online csúcstalálkozóján több mint 180 résztvevő vett részt a Duna régióból. A kezdeményezés hátterében alapvetően az áll, hogy sok gondozásra és támogatásra szoruló ember vágya, hogy minél hosszabb ideig otthon élhessen. Az európai gondozási stratégia azt mutatja, hogy bár a különböző gondozási szereplők Európa-szerte hasonló kihívásokkal néznek szembe, a megoldásokat általában nemzeti és szubnacionális szinten dolgozzák ki. Az eseményen résztvevők többet tudhattak meg a Gondoskodó közösségek projektről és arról, hogy hogyan vehetnek részt abban. Emellett kapcsolatba léphettek hasonlóan gondolkodó személyekkel és potenciális partnerekkel.

Az eseményen a rövid bevezető és az előadók fő üzenetei mellett interaktív foglalkozásra is sor került a résztvevők számára olyan témákban, mint például a digitális innovációk az ápolásban, az ápolási függőség újragondolása, gondoskodó közösségek létrehozása, gondoskodás azokról, akik gondoskodnak - a tehetségek vonzása és megtartása, vagy a kreativitás és vállalkozói szellem ápolása a gondozásban. A találkozón nagyon sok izgalmas ötletet osztottak meg egymással a résztvevők és a projektben résztvevő partnerek.

A projekt keretében a transznacionális innovációs program célja, hogy globális együttműködésen keresztül újítson meg otthoni ápolási megoldásokat, az innovációra és a világszerte bevált gyakorlatokra összpontosítva. Ezt támogatja az a szociális szolgáltatások szakértői, civil szervezetek képviselői részére szervezett július 9-ei transznacionális partnerkereső rendezvény is, amelyre korábban felhívtuk az önkormányzatok figyelmét. Az egyedi ötletek és megoldások megismerése és megosztása mellett a különböző ágazatokból érkező érdekelt felek kapcsolatteremtését, illetve az ápolási ágazat vezető szakértőinek bemutatkozását támogató esemény rámutat arra is, hogy hogyan fejlődnek Európa-szerte az otthoni ápolási és a közösségi alapú szolgáltatások. Ez egy olyan közös transznacionális innovációs program keretében tíz nemzetközi csapat dolgozik az otthoni gondoskodás személyre szabott megoldásainak kifejlesztésén.

A Gondoskodó Közösségek projekt transznacionális megközelítést alkalmaz: a cél a Duna-régió vidéki és városi területein élő, gondozásra szoruló emberek életminőségének javítása a különböző állami és magánszereplők közötti innovációs kapacitások és interregionális együttműködési struktúrák kiépítésével ,tudományos nyomon követéssel támogatva. A korábban, 2020-2022 között megvalósított "D-Care Labs" elnevezésű európai projektben kilenc országból származó partnerek, köztük a TÖOSZ már megterveztek, teszteltek és megszilárdítottak innovációs programokat (úgynevezett inkubátorokat). A D-Care Labs abban támogatja a szociális szervezeteket és a szociális vállalkozókat, hogy új megoldásokat dolgozzanak ki saját régiójukban, teszteljék a kezdeti prototípusokat és üzleti modelleket dolgozzanak ki. A Gondoskodó közösségek erre épül, és célja az európai együttműködés fokozása és új szintre emelése.

A vidéki és városi szereplők számára újonnan létrehozott Duna Régió Szakpolitikai Együttműködési Platform a digitális formátumú tapasztalatcsere és hálózatépítés platformja. A tevékenységekhez egy transznacionális csapat nyújt tudományos támogatást. A cél egy empirikusan tesztelt kutatási keret létrehozása az otthoni ápolás és a szomszédságorientált szolgáltatások átalakító hatásainak elindításához. A csapat elemzi a gyakorlati munkát, és képzi az érintett szakembereket saját értékelésük és hatáselemzésük professzionalizálására. A tudományos nyomon követés eredményei a politikusokkal, a közigazgatással és a gyakorlati szakemberekkel folytatott további párbeszéd alapjául is szolgálnak.

Ha szeretné tudni, hogy mi történik a projekt keretében, akkor a megszokott kommunikációs csatornáink mellett az alábbi linken keresztül elérhető weboldal alján a Caring Communities angol nyelvű hírlevelére feliratkozva közvetlenül is értesülhet a legfrissebb hírekről:

interreg-danube.eu/projects/caring-communities

 

Forrás: ÖNkormányzat