Aktív városok az EU-ért

2024. 09. 12. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ részvételével megvalósított Active Cities for EU, azaz magyarul „Aktív városok az EU-ért” program nyilvános konzultációkon keresztül támogatja a helyi döntéshozatalt, hogy erősítse a polgárok aktív részvételét a helyi döntéshozatalban, részvételét az európai politikai életben. A projekt a nőkre összpontosít, mivel a nemek közötti egyenlőtlenségek kezelése az EU-ban a következő célokat szolgálja hozzájárul az uniós polgárság védelméhez és további előmozdításához.

Az "Aktív városok az EU-ért" című nemzetközi projekt céljai:

1️⃣ az aktív állampolgári szerepvállalás különböző országonként eltérő részvételi szintjei mögött meghúzódó okok megértése
2️⃣ a legjobb gyakorlatok, módszerek és eszközök azonosítása, megosztása és megvitatása,
3️⃣ az azonosított módszerek és eszközök egyszerűsítése és terjesztése más EU-tagállamokban
4️⃣ az önkormányzati alkalmazottak képzése az egyszerűsített módszerek és eszközök használatára a polgárok részvételének növelése érdekében
5️⃣ a helyi önkormányzatok támogatása a nyilvános konzultációk tervezésében és végrehajtásában a polgárok politikai döntéshozatalba való bevonása érdekében

A projekt célközönsége a helyi és regionális hatóságok országos szinten, de a partnerországokon kívüli helyi hatóságok is. A nők és a fiatalok szintén kiemelt figyelmet kapnak a projektben, mivel minden adat szerint alulreprezentáltak a nyilvános konzultációkon, és egyes esetekben nem is érdeklődnek a részvétel iránt. Az újságírók, valamint az európai intézmények, szövetségek és hálózatok szintén a döntéshozók és a nagyközönség felé irányuló multiplikátorok a projek során.

A projekt partnerség támogatja a nyilvános konzultációkat és a polgárok bevonását. A partnerség 2 városból és 3 egyesületből áll 5 különböző országból. Kallithea önkormányzata a projekt koordinátora.

Görögország - Kallithea Önkormányzata

Szlovénia - Szlovén Városi Önkormányzatok Szövetsége

Magyarország - Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Románia - Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

Spanyolország - Xativa Önkormányzata 

Kézikönyv a nyilvános konzultációkhoz

Letölthető: INNEN

Az kézikönyv elsősorban a helyi és regionális hatóságok számára nyújt segítséget a nyilvános konzultációk fontosságának megértéséhez, valamint azok strukturált és hatékony megszervezéséhez. A kézikönyv tartalma a nyilvános konzultáció megtervezésének logikáját követi. A céltól, a célközönségtől és az időponttól kezdve a módszerek és az eszközök felé haladva.

Annak érdekében, hogy a kézikönyvet olvasók jobban megértsék, hogy miként működnek a konzultációk, néhány példát is mellékeltünk: Európából és a világból és a mi partnerségünkből.

Az említett bevált gyakorlatok linkjeit is mellékeltük, hogy a felhasználók használhassák azokat, és további információkat kaphassanak, ha érdekli őket. Törekedtünk arra, hogy valami egyszerűt, rövidet és hasznosat mutassunk be. Kutatásunk során nem találtunk hasonlót angol nyelven az interneten. Találtunk részletes útmutatókat, rövid bemutatókat és esettanulmányokat, de úgy gondoljuk, hogy hiányzott egy olyan kézzelfogható kiadvány, amelyet bármely helyi/regionális hatóság könnyen használhat.

A kézikönyv „felöltöztetéséhez” pedig a projektünkben készült fotókat használtuk fel: Ez természetesen egy módja annak, hogy népszerűsítsük a tartalmunkat, de elsősorban azért tettük ezt, mert úgy gondoljuk, hogy a találkozóink szellemisége pontosan azt képviseli, ahogyan a nyilvános konzultációknak kinézniük kell: Egyszerű, barátságos és befogadó.

Reméljük, hogy Ön is használni fogja, és segíteni fogja a jobb konzultációk megszervezésében. Sok sikert!

A projektről bővebben a Active Cities for EU hivatalos internetes oldalán találnak további információkat:

https://www.regiocoop.eu/activecities