Testvértelepülési kapcsolatok kezdeményezése Romániából

2024. 09. 02. | TÖOSZ hírek

Az elmúlt héten öt megkeresést kaptunk a REALISE 2024 projekt keretében, nemzetközi hálózatunkon, az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) testvér-települési munkacsoportján keresztül. A települések mindegyike magyarországi testvértelepülést keres, a cikkben röviden összefoglaltuk az egyes települések főbb jellemzőit. 

Cumpăna község egy ~15.000 lakosú település Kelet-Romániában, Konstanca megyében, Dobrudzsában, a Fekete-tenger partjától és Konstanca településtől 10 kilométerre. A község a Fekete-tenger partvidékéhez közel helyezkedik el, és Konstanca város szomszédságában fekszik, ami jelentős hatással van a település életére és fejlődésére. Cumpăna gazdasága sokszínű, elsősorban a mezőgazdaságra, a kisiparra és a szolgáltatásokra támaszkodik. Az agrárium továbbra is jelentős szerepet játszik a helyi gazdaságban, különösen a gabonatermesztés és az állattenyésztés területén. Azonban a község infrastruktúrája is folyamatosan fejlődik, ami vonzza az új befektetéseket és vállalkozásokat. A település az E81-es főúton keresztül könnyen megközelíthető. A községben az ortodox keresztény vallás a meghatározó, így megtalálhatók az ehhez a felekezethez tartozó templomok is. Nemrégiben zajlott le egy nagy kereskedelmi- és közszolgáltatás-fejlesztési mechanizmus, mely során a szennyvízelvezetést és a földgázvezeték-hálózatot modernizálták, valamint hipermarketeket telepítettek a településre. A község kifejezetten népszerű azok számára, akik a közelben lévő Konstanca városából az ahhoz tartozó agglomerációba szeretnének költözni. 2007-ben az Európai Unió román delegációjától elnyerte az Európai Falu címet.

Mărăcineni egy ~ 5400 lélekszámmal rendelkező település Dél-Romániában, Munténia tartományban, Argeș megyében, a Buzău folyó bal partján. A község elsőszámú gazdasági profilja a mezőgazdaság, túlnyomórészt zöldséget termesztenek, melyek egy részét – a lakosság igényének megfelelően – saját felhasználásra, másik részét pedig konzervgyáraknak szánják. A településen az ortodox kereszténység a meghatározó vallás. Közel van a megye székhelyéhez, Pitești városához, így a település lakosai gyakran Piteștibe ingáznak munka vagy oktatás céljából. Mărăcineni község hagyományos falusi életet kínál, és erős kapcsolatot ápol a környező városokkal. A mezőgazdaság a községben kulcsfontosságú, a bortermelés és a közeli városokhoz való közelség pedig szintén jelentős szerepet játszik a községek életében.

Negrilești (Négerfalva) egy ~ 2000 fő lakosságszámú település Kelet-Romániában, Beszterce-Naszód megyében, Nyugat-Moldvában, Tecuci közelében található, az Ilosvai hegység alatt. A lakosság elsősorban mezőgazdasággal foglalkozik, a háztáji gazdaságok és a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek jelennek meg leginkább. Az utóbbi években a községben fejlesztési projektek indultak a helyi infrastruktúra javítása és a lakosság életszínvonalának növelése érdekében. Emellett a turizmus is kezd fejlődni, köszönhetően a környező természeti látnivalóknak és a hagyományos erdélyi vendégszeretetnek, amely vonzza a turistákat mind belföldről, mind külföldről.

Pericei (Szilágyperecsen) település Romániában, Szilágy megyében, Krisanában található. Körülbelül 3800 fő lakja, a község a megye központi részén, Șimleu Silvaniei városától 5,5 km-re keletre, a megyeszékhelytől, Zalăutól pedig 22 km-re nyugatra található; áthalad rajta a két települést összekötő DN1H országút. A községben egy XVIII. századi ortodox templom található, de van egy református templom is. A község – lévén főként magyarok által lakott – vezetője Boncidai Csaba, romániai magyar polgármester. Bár a település hagyományosan agrárjellegű település, az utóbbi években a modernizáció jelei is megfigyelhetők. Az infrastruktúra fejlesztése, a fiatalabb generációk visszacsábítása a faluba, valamint a turizmus fellendítése fontos célkitűzések a helyi vezetés számára. Összességében Szilágyperecsen egy olyan település, amely gazdag kulturális örökséggel és hagyományokkal rendelkezik, miközben nyitott a modernizáció és a fejlődés felé. A falu ideális helyszín azok számára, akik szeretnék megismerni Erdély mélyen gyökerező hagyományait és természetes szépségét.

Sadu (Cód) egy ~2500 lakossal rendelkező, festői község Romániában, amely Erdély déli részén, Szeben megyében található. A település a Kárpátok lábánál fekszik, gyönyörű természeti környezetben, körülvéve erdőkkel, hegyekkel és folyókkal. Sadu lakosai hagyományosan mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak, de a település gazdasági életében fontos szerepet játszik az energiaipar is, különösen a helyi vízerőművek miatt. A környék erdei bővelkednek faanyagban, ami szintén fontos gazdasági erőforrás, hiszen kisebb fafeldolgozó üzemek működésének alapjául szolgálnak. Sadu vonzó úti cél a természetkedvelők számára, hiszen a környék kiváló lehetőségeket kínál túrázásra, kirándulásra és a szabadban való pihenésre. A víztározó és a környező hegyek különösen népszerűek a turisták körében. A település közelsége Nagyszebenhez (Sibiu), amely Erdély egyik legfontosabb kulturális és történelmi városa, szintén hozzájárul a turizmus fejlődéséhez

Amennyiben felkeltette érdeklődését és szívesen felvenné a kapcsolatot valamely települési önkormányzattal, Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár örömmel nyújt segítséget Önnek a – sabjan@toosz.hu e-mail címen, vagy a +36 30-436-0260-as telefonszámon – a kapcsolatfelvétel elindításában.