A testvértelepülési kapcsolatok új koncepciója

2024. 07. 15. | TÖOSZ hírek

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) 1951-es megalakulása óta a testvérvárosi kapcsolatok szószólója. Ma már ezek a programok túlmutatnak a kulturális csereprogramokon, és magukban foglalják a legjobb gyakorlatok megosztását és a közös kihívások megoldásának közös kidolgozását. Örömteli számunkra, hogy a CEMR a TÖOSZ-t választotta ki a REALISE 2024 testvérvárosi programban való együttműködésre, melynek során nemzetközi tevékenységünk keretében részt vehetünk a testvérvárosi kapcsolatok új koncepciójának hazai bemutatásában, a testvértelepülési kapcsolatok elősegítésében és a CEMR testvérvárosi kapcsolatokról szóló új online platformjának népszerűsítésében. 

A testvérvárosi kapcsolatok az európai egység és identitás kifejeződései, amelyek az alulról építkezve és a közösségek bevonásával jönnek létre, és az európai együttműködés legrégebbi és leglátványosabb formáját képviselik, mivel városok és falvak ezrei büszkén hirdetik, hogy a területükre lépve melyik partnertelepüléssel állnak testvérvárosi kapcsolatban.

Ha a testvérvárosi kezdeményezések fő célja eredetileg az volt, hogy az önkormányzatok közötti baráti kapcsolatok ápolásával ösztönözzék és növeljék a közösségek közötti kölcsönös megértést, az idő múlásával a testvérvárosi kezdeményezések hatóköre kibővült és ma már túlmutatnak az egyszerű formális baráti megállapodásokon. Napjainkban a testvérvárosi megállapodások a szolidaritás és az együttműködés mozgatórugói, valamint a gazdasági és társadalmi-kulturális csereprogramok, illetve a tudás és a technikai szakértelem megosztásának elősegítői.

Egyrészt a testvérvárosi kapcsolatok különböző kontextusokban és különböző témákban alkalmazott módszertanná váltak, másrészt bekerültek a nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia világába, kiemelve azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet a települések, városok és régiók játszhatnak egy többrétegű globális színpadon. A többszörös válsággal küzdő világban a testvérvárosi kapcsolatok, mint módszertan – a jogi politikai megállapodáson túl – egyedülálló eszközként tűnik ki az együttműködés, a csere és a szolidaritás előmozdítására a helyi és regionális önkormányzatok között, amelyek élen járnak a közös kihívásokra való reagálásban, miközben továbbra is megbízhatóan nyújtanak szolgáltatásokat közösségeiknek.

A testvérvárosi kapcsolatok csodálatosan rugalmas eszközök: létrejöhetnek kisfalvak, városok, (vár)megyék és nagyvárosok között; a kérdések széles körére összpontosíthatnak; a szereplők széles körét vonhatják be két vagy több testvérvárosi közösségből. Így azáltal, hogy a különböző országokból és kultúrákból származó polgárokat közelebb hozza egymáshoz, és elősegíti a helyi választott képviselők közötti együttműködést – akik a polgárokhoz legközelebb álló kormányzati és intézményi szférát képviselik –, a testvérvárosi mozgalom Európában a kis-, közép- és nagyvárosok, valamint az 2 európai és Európán kívüli régiók közötti kapcsolatok sűrű hálózatát hozta létre, formális vagy nem formális együttműködési megállapodások révén.

A testvérvárosi kapcsolatok az 1950-es évek eleje óta részei Európa életének, és határokon átívelő kapcsolatokat hoznak létre. A testvérvárosi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek és bővülnek, de még mindig nehéz lehet egyetlen helyen elegendő megbízható és naprakész információt találni a testvérvárosi kapcsolatokról.

Ezért a CEMR 2008-ban létrehozott egy, a testvérvárosi kapcsolatoknak szentelt weboldalt (www.twinning.org), amely az idei évben megújul! Célja, hogy megkönnyítse az európai partnerkeresést és erősítse a testvérvárosi mozgalmat. A weboldal tanácsokat ad a sikeres testvérvárosi partnerségek létrehozásához, és egy eszközt kínál a partnerkereséshez. Emellett tájékoztatást nyújt az európai szinten rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségekről is. Ebben a munkában a TÖOSZ volt a magyar partner, és valamennyi információ elérhető magyarul is.

A testvérvárosi kapcsolatok új koncepciójáról bővebben a TÖOSZ Online Platformon olvashatnak.