A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2024-es pályázati szakaszának továbbjutói

2024. 09. 16. | TÖOSZ hírek

A pályázatok beérkezését követően a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága döntést hozott, a szakértők értékelését követően a bizottság tagjai a beérkezett pályázatok közül 2024. szeptember 16-ai online ülés keretében választották ki a 10 továbbjutó önkormányzati jó gyakorlatot.

A tizenhat éve folyamatosan működő Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja az Európa Tanács támogatásával egy széles körben elfogadott nemzetközi módszertant követ. A TÖOSZ vezetésével, szakértők közreműködésével az Irányító Bizottság az elfogadottság, az együttműködés, átláthatóság, nyitottság, fontosság, hatásosság, hatékonyság, fenntarthatóság, megismételhetőség, innováció és a dokumentáltság szempontjai alapján értékelték a 2024. szeptember 5-éig beérkezett pályázatokat. Az idei év témái: Önkormányzati innovációk, Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok.

Az Irányító Bizottság, és az abban résztvevő szervezetek (A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége mellett a Belügyminisztérium, Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány, az Országos Polgárőr Szövetség.) a 2024-es pályázati kiírással arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy használják fel egymás innovációit; tanuljunk egymástól, gondolkodjunk közösen a közös célok érdekében.

Az alábbiakban bemutatjuk a tíz továbbjutó önkormányzat írásos pályázati anyagát:

BŰNMEGELŐZÉSI, KÖZBIZTONSÁGI JÓ ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOK

Alsómocsolád

Élhető Észak-Hegyhát – együtt a biztonságos térségért bűnmegelőzési mintaprogram

Budapest Főváros XIII. kerület

Kezd korán a biztonságosabb digitális jövőért!  - Digitális szocializáció óvodás kortól.

ÖNKORMÁNYZATI INNOVÁCIÓK

Derecske

Szobabérlők Háza Derecskén

Kecskemét

CédrusNet Kecskemét Program – az aktív idősödés helyi programja

Jánoshida

Tudatos öregedés szemléletének hálózatépítése, fókuszban az idős-és demenciával élőkkel - JÁNOSHIDA 2030 -

Kiscsősz

Fiatal szülők klubja. A néphagyomány, mint a generációk találkozási pontja

Győr

Család- és Gyermekjóléti Központ Győr – Közösségi Kávézó

Pécs

A Nemzetiségi Tanács szerepe a nemzetiségi értékek generációkon átívelő megőrzésében.

Budapest Főváros XI. kerület

Az időseket önálló életvitelükben segítő okos eszközök Újbudán

Budapest Főváros XIII. kerület

Amikor a generációk együttműködnek, azaz élet a XIII. kerületi Gondozóházban

 

A tíz jó önkormányzati gyakorlatot helyszíni látogatás keretében tekintik meg a szakértők, majd a látogatások tapasztalatai alapján hozza meg az Irányító Bizottság a döntését arról, hogy mely önkormányzatok pályázatai versenyezhetnek egymással a 2024. november 26-ai döntőn. Az prezentációs döntőn a döntőbe kerülő önkormányzatok tíz-tíz percben mutathatják be jó gyakorlataikat, amelyek alapján a program Irányító Bizottsága dönt az eredményekről és kialakul a nyertesek sorrendje.

A pályázati dokumentációhoz a pályázati formanyomtatvány elektronikus kitöltése mellett egy 8-10 szöveges-képes diából álló MS Power Point (ppt) prezentációt és egy rövid videó megküldését vártunk a pályázóktól. A rövid videókat folyamatosan közzétesszük az interneten, hogy a tanulási folyamat és a tudásmegosztás már ebben a szakaszban is igazán hatékony lehessen.