Az Osztrák Községszövetség delegációjának látogatása a TÖOSZ-nál

2024. 10. 17. | TÖOSZ hírek

Az osztrák községeket tömörítő önkormányzati érdekvédelmi szervezet kétévente tanulmányi utakat szervez az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő országaiba. Utazásaik fő célja az új önkormányzati struktúrák megismerése Európa-szerte. 2024. október 17-én a delegáció a TÖOSZ budapesti székházában is tett látogatást, ahol dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár fogadta a vendégeket.

 

Az osztrák delegáció mindig az Elnökségből és az Európai Ügyek Bizottságának tagjaiból áll, és az Osztrák Községszövetség elnöke vezeti azt. Tekintettel arra, hogy jelenleg Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét, az osztrák delegáció ezúttal hazánkba látogatott, hogy átfogó betekintést nyerjenek az önkormányzati struktúrákba.

   

A képen balról jobbra: dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára és Bgm. DI Johannes Pressl az Osztrák Községszövetség elnöke

Dr. Gyergyák Ferenc előadás keretében mutatta be a magyar önkormányzati, valamint a kormányzat és az önkormányzatok közötti érdekegyeztetési rendszert és a TÖOSZ felépítését, működését.

Az osztrák partnerszervezet képviselői kíváncsiak voltak magyar jó önkormányzati gyakorlatokra, ezért az elméleti háttér bemutatását követően Diósjenő és Budapest XIII. kerület önkormányzatát látogatták meg a TÖOSZ szervezésében, ahol a tapasztalatcsere mellett az önkormányzatok felépítését, működését, eredményeit és innovatív megoldásait ismerhették meg a delegáció tagjai.