Polgármester Akadémia „Önkormányzati kapacitás-építési program norvég tapasztalatok alapján 2009-2010”

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok kiírására a norvég önkormányzati szövetséggel (KS) és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karával közösen, első körben még 2006. évben beadott “Önkormányzati kapacitás-építési program norvég tapasztalatok alapján 2009-2010” című pályázatunkkal, 2009-ben és 2010-ben a választott önkormányzati képviselők, vezetők és vezető önkormányzati köztisztviselők képzési rendszerét alapoztuk meg a norvég minta és a magyar tapasztalatok alapján.

A projekt címe: „Önkormányzati kapacitás-építési program norvég tapasztalatok alapján 2009-2010”

Projektgazda: a TÖOSZ a projekt-partnerek: Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS), Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara.

A projekt céljai: hatékonyabb és átláthatóbb önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások; önkormányzati fejlesztések ösztönzése; helyi demokrácia erősítése; esélyegyenlőség megvalósítása az önkormányzatoknál a nők és férfiak között a foglalkoztatás terén. Helyi önkormányzatok kapacitás-építési rendszerének kiépítése, amely elősegíti a menedzsment-szemlélet fejlődését és a szakmai felkészültségét erősíti. Hosszútávra kialakított és fenntartható polgármester-képzés: Polgármester Akadémia működtetése.

Tevékenységek: 1. Polgármester Akadémia kiépítése – képzési program kialakítása, képzés 2. Workshopok a legjobb gyakorlatokról és tapasztalatokról az önkormányzatok között négy területen: oktatás, szociális ügyek, egészségügy és környezetvédelem 3. Képviselő-testületek tréningje 4. Projektmenedzsment és nyilvánosság.

A projekt 1. komponense keretében kiépítjük a Polgármester Akadémiát, amelyet hosszútávon a TÖOSZ és a BCE KIK működtet, norvég módszerek alapján, szoros szakmai együttműködéssel.

A projekt keretében 2009-2010-ben, kísérleti évfolyamként a polgármester előképzettsége szempontjából három szinten 20-20, így összesen 60 polgármester részvételével indult a képzés 2009 októberétől.

A kísérleti évfolyamon való részvétel ingyenes volt.

A képzés időtartama 10 hónap, havonta egy pénteki és szombati nap volt Budapesten, az oktatás helyszínét a BCE KIK, Ménesi úti épülete biztosította.

A képzés tartama: 10x2x8 óra (1 tanítási óra= 40 perc). Az oktatási napok első felében a polgármester előképzettsége alapján 3 szekcióban került sor az oktatására, és az elméleti tudást megalapozó képzést minden oktatási nap délutánján kiegészítette a példákkal fűszerezett gyakorlati ismeretátadás szintén 3 csoportban.

A 10 oktatási alkalomból, 5 alkalommal interaktív módon, tréning formájában történt a képzés, 3 csoportban.