Történelmi Városok és Települések Hálózata

Tájékoztató a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózatáról

Előzmények:

A Magyar Történeti Városok és Térségek Szövetsége - 13 város (Esztergom, Gyula, Miskolc, Mohács, Pécs, Pécsvárad, Siklós, Sopron, Székesfehérvár, Szentendre, Szigetvár, Szombathely, Tokaj) részvételével - 2006-ban alakult meg. A magyar történelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű községek (Abasár, Abaújvár, Drégelypalánk, Hédervár, Kisnána, Mád, Nagycenk, Nagyvázsony, Nemeskér, Ónod, Ópusztaszer, Ozora, és Telkibánya) is kezdeményezték, hogy történelmi város címmel rendelkezzenek.

A Francia - Magyar Kezdeményezések (INFH) szervezésében 2011. Július 6-án és 7-én, az Országházban megrendezett III. Magyar - Francia Önkormányzati Találkozón dr. Dietz Ferenc Szentendre polgármestere, a TÖOSZ társelnöke a Magyar Történelmi Városok Szövetsége újjáélesztésére tett javaslatot. Az elmúlt időszakban érdemi megújulás nem történt.

Új kezdeményezés

A francia Történeti és Művészeti Városok és Térségek Országos Szövetsége (ANVPAH) ismételten kereste a magyarországi partner szervezetet. Az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az önálló tematikus szövetség nem tudott érdemi munkát végezni.

A TÖOSZ Alapszabály 2013. áprilisi módosításával lehetővé vált a szövetségen belül a hasonló jellegű és adottságú települések kamarájának megalapítására. TÖOSZ elnöksége kezdeményezte a szövetségen belül a Magyar Történelmi Városok Hálózata megalapítását. A TÖOSZ 2014 februárjában együttműködési megállapodást kötött a francia Művészeti és történelmi városok és térségek, és a védett területtel rendelkező városok országos szövetségével (ANVPAH & VSSP)

A hálózat létrehozatalának célja

A történelmi értékek védelmében és megőrzésében érdekelt önkormányzatok és vezetőik számára szakmai platform megteremtése. A múlt értékeire épített új értékteremtés lehetséges megoldásainak feltárása. Az örökségvédelemben és gazdálkodásban alkalmazott jó gyakorlatok bemutatása, és tapasztalatcsere fórum megteremtése.

A történelmi értékekkel, hagyományokkal rendelkező városok, községek együttműködő hálózatának megteremtése. A kamarában résztvevő aktív tagok körének bővítése, az örökségvédelem ügyének és jelentőségének tudatosítása az önkormányzati szférában.

Megalakulás

„Örökséggazdálkodás és értékteremtés" címmel magyar-francia konferenciára került sor a Budapesti Francia Intézetben 2014. június 19-én, amelynek keretében megalakult a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózata (továbbiakban: Történelmi Városok Hálózata).

A hálózat első elnökévé Dr. Dietz Ferencet, a TÖOSZ társelnökét, Szentendre polgármesterét, alelnökeivé Mester Lászlónét, Telkibánya polgármesterét és Porga Gyulát, Veszprém Megyei Jogú város polgármesterét választották.

A hálózat tisztújítására a 2014. november 20-ai nemzetközi konferencia keretében került sor

A Kamara elnökévé Porga Gyulát, Veszprém megyei jogú város polgármesterét, két társelnökének Dr. Lénárné Benei Anikót, Abasár község polgármesterét, valamint Garaguly Tibort, Etyek község polgármesterét választották.

Várjuk mindazon települések jelentkezését, amelyek a magyar történelem során valamilyen jeles eseménynek helyt adtak és ezáltal részévé váltak közös történelmünknek. A Történelmi Városok Hálózatának tagja nem csupán városi jogállású település, hanem község is lehet. A hálózati tagság önkéntes, a belépéshez a képviselő-testület egyetértő döntése szükséges. A belépésről a mellékelt nyilatkozat kitöltésével és visszajuttatásával szükséges értesíteni a TÖOSZ titkárságát.

A nem TÖOSZ tag települések a hálózat munkájában pártoló tagként részt vehetnek.

A Történelmi Városok Hálózata élére áll az örökségtudatosság ügyének ezért célul tűzte ki az Örökségtudatos Önkormányzat cím létrehozatalát.

Az „Örökségtudatos Önkormányzat" cím létrehozatalában részt vevő szervezetek:

  • Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)
  • Magyar Urbanisztikai Tudásközpont
  • Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT)
  • Francia - Magyar Kezdeményezések (INFH)
  • Helyi Obszervatórium (MLRI)
  • Érintett minisztériumok
  • Csatlakozó partner szakmai szervezetek

Reméljük, hogy az Ön által vezetett települést is a Történelmi Városok Hálózata tagjai sorában üdvözölhetjük!

 

Budapest, 2014. november 20.

Önkormányzati üdvözlettel:

Dr. Zongor Gábor, főtitkár

 

Belépési nyilatkozat: ITT

A Hálózat tagjai: ITT

Tájékoztató prezentáció: ITT

"Az örökségvédelme francia modellje" cikk: ITT

"Örökséggazdálkodás és értékteremtés" 2014 konferenciáról : ITT