TÖOSZ hírek, közlemények

2021. 03. 18. | TÖOSZ hírek közlemények

Schmidt Jenő levelet intézett a TÖOSZ-tag önkormányzatok polgármestereihez. Az elnök arra kéri a polgármestereket, hogy a települési önkormányzatok lehetőségeikhez mérten segítsék a védőoltást igénylő, de a védőoltásra regisztrálni nem tudó lakosokat. A levél melléklete az a nyomtatvány, amely az elektronikus regisztráció mellett a papíralapú regisztrációt is lehetővé teszi.

 

2020. 12. 21. | TÖOSZ hírek közlemények

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2020. december 19-én a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében újabb intézkedéseket jelentett be, amelynek egyik eleme, hogy a Kormány a 2021. évre a helyi önkormányzatok saját bevételét képező, a kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetendő helyi iparűzési adó 50%-át elengedi.

2020. 11. 16. | TÖOSZ hírek közlemények

Mit tehet egy polgármester, ha gócponttá válik a települése? Mire érdemes odafigyelnie egy polgármesternek a járvány elleni védekezés során? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoztunk azon a 2020. november 11-ei online konferencián, amelyen előadást tartott mások mellett Dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is.

 

2020. 05. 27. | TÖOSZ hírek közlemények

Az Európai Bizottság munkatársai tartottak előadást a TÖOSZ elnökségi tagjaiból álló Koronavírus Tanácsadó Csoport 2020. május 19-i ülésén. A szakértők az EU intézkedéseiről és tevékenységeiről tájékoztattak a koronaválság kezelésével kapcsolatban, de kitekintést adtak a következő programozási időszakra vonatkozóan is.

2020. 05. 12. | TÖOSZ hírek közlemények

A Belügyminisztérium válaszolt a TÖOSZ korábbi levelére, amelyben a Szövetség konzultációt kezdeményezett, tájékoztatást kért, illetve javaslatokat tett a Kormánynak a veszélyhelyzettel összefüggésben. 

2020. 04. 23. | TÖOSZ hírek közlemények

A TÖOSZ a legnagyobb taglétszámmal rendelkező országos önkormányzati érdekvédelmi szervezetként felmérést készített tagjai között arról, hogy a gépjárműadó bevétel kiesése milyen hatással van a helyi önkormányzatok költségvetésére. Figyelemreméltó adat, hogy a felmérésben résztvevő 555 válaszadó önkormányzat 63,7 %-ánál likviditási problémát okoz a feladatellátásban a gépjárműadó 40%-ának központi elvonása a költségvetés végrehajtása során.

2020. 04. 18. | TÖOSZ hírek közlemények

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, mint hazánk legnagyobb, 1619 helyi önkormányzatot tagjai sorában tudó országos önkormányzati érdekszövetség, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján a települési önkormányzatok kötelező igazgatás és közszolgáltatás feladatainak a koronavírus járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet miatti többletfeladatok ellátása biztosíthatóságának érdekében levélben kezdeményezett konzultációt, kért tájékoztatást, illetve tett javaslatokat a Kormánynak a helyi önkormányzati rendszert és a központi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdésekben.