Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

2020. 04. 22. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) összegyűjtötte az alábbi országok önkormányzati szövetségeinek koronavírus járvány kapcsán megfogalmazott tájékoztatóit a kialakult helyzetről, amit lefordítottunk magyar nyelvre: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Királyság. A tájékoztató olyan területeket érint, mint a: hulladékgazdálkodás,iskolák,tömegközlekedés, szociális ellátások és közösségi önsegélyezés,egészségügy,lakhatás,boltok és közterületek,kultúra, pénzügyi hatások, valamint EU-s támogatások.

2020. 04. 10. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

A polgári védelem rendszere Norvégiában az egyenlőség, közelség, felelősségvállalás és együttműködés elvein alapulnak. Ez mind az országos, mind a települési szintre érvényes a veszélyhelyzeti készültségben.

2020. 04. 08. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

Egy belga szervezet eredetileg iskolák, egyetemek, városrészek és vállalkozások részére hozott létre egy platformot társadalmi hatásokkal foglalkozó, ún. impact napok és hetek idejére. A koronavírus-válság ideje alatt a platformot díjmentesen bocsátja rendelkezésre városrészek, szervezetek vagy települési önkormányzatok részére a szükséges segítségnyújtás megszervezése céljából. 

2020. 04. 06. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

Szövetségünk a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja keretében szervezett tanulmányutat Bulgáriába 2019 szeptemberében. A kétoldalú önkormányzati kapcsolatok erősödését is magával hozta a – résztvevők értékelése alapján – nagyon hasznos szakmai program. A gazdaságilag hasonló helyzetben levő ország önkormányzatai számos tekintetben hasonló kihívással küzdenek, mint a magyar önkormányzatok. Így különösen érdekes a jelenlegi járvány idején, hogy mivel válaszolnak a globális krízis kihívásaira a bolgár önkormányzatok. Társszövetségünk, a Bolgár Országos Önkormányzati Szövetsége (NAMRB) a TÖOSZ-hoz hasonlóan rendszeresen közzéteszi önkormányzati gyakorlatait, új és innovatív intézkedéseket, híreket. Cikkünkben ezekből fordítottunk néhányat magyar nyelvre, hogy Önök is megismerhessék azokat.

2020. 03. 26. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

A Régiók Bizozzsága által kiadott sajtóközlemény szerint a tervezett platform elősegíti a tapasztalatcserét a szükségletekről, megoldásokról és visszacsatolási mechanizmusként működik annak érdekében, hogy lehetővé váljon az uniós intézkedések valós ellenőrzése helyi és regionális szempontból. Az RB rendszeres és gyakorlati információkat szolgáltat a helyi közösségeknek az EU fellépéseiről.